Klassieke Homeopathie
De Klassieke Homeopathie is een geneeswijze die mild, snel en doeltreffend werkzaam is en het zelfgenezend vermogen stimuleert.
Het uitgangspunt in de klassieke homeopathie is dat ieder mens een uniek wezen is en daarom een individueel geneesmiddel nodig heeft. Een klassiek homeopaat geeft dan ook geen middel voor een klacht, maar een middel voor een mens met een klacht. Waarbij klachten worden gezien als signalen die helpen om de oorzaak van de verstoring van het eigen zelfgenezend vermogen te vinden.
Bij de behandeling van chronische klachten met homeopathie is het niet alleen zo dat de klachten verminderen of verdwijnen, maar dat je je algeheel energieker en beter voelt – dit noemen wij een constitutionele verbetering. Het gaat bij een homeopathische behandeling altijd om het verbeteren van de algehele gezondheidstoestand, in plaats van het bestrijden van enkele klachten.
Met het woord klassiek wordt bedoeld dat het een holistische behandelwijze is. Daarbij is het uitgangspunt dat de mens niet te verdelen is in onderdelen maar dat alles met elkaar samenhangt.
Geschiedenis
Aan het eind van de 18e eeuw waren hier van daar kritische geluiden te horen over het medisch handelen van die tijd. Een van de grootste critici was de Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann (1755-1843). Hij voerde praktijk als arts maar stopte hiermee uit onvrede. De manier waarop medicijnen werden voorgeschreven vond hij onwetenschappelijk en bovendien constateerde hij dat de geneesmiddelen die hij zijn patiënten moest toedienen, hen vaak meer kwaad dan goed deden. Hahnemann ontdekte tijdens het vertalen van een boek dat de kinabast, indertijd het meest effectieve middel tegen malaria, in hoge doseringen bij gevoelige mensen klachten veroorzaakte die erg veel overeenkomst hadden met de verschijnselen van malaria. Hiermee was de basiswet van de homeopathie (afgeleid van het Griekse Homoeos = gelijksoortigheid en Pathos = lijden) ontdekt, namelijk dat een stof die klachten kan laten verdwijnen, die het in hoge doseringen ook kan veroorzaken. In de homeopathie noemen we dit principe de "Wet van de Gelijksoortigheid". Dit staat ook bekend als Similia Similibus Curentur.
In de homeopathie geven we dus een geneesmiddel dat gelijksoortig is aan de klachten. Dit is een verschil tussen reguliere geneeskunde en klassieke homeopathie. In de homeopathie doen we een beroep op de levenskracht. Deze levenskracht of zelfgenezend vermogen zet je lichaam aan tot zelfgenezing.
De middelen worden getest op gezonde mensen, niet op dieren.
De homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt van extracten van planten, dieren of mineralen. Je krijgt ze in de vorm van korrels. Bij ieder middel krijg je duidelijke informatie hoe je ze moet innemen.